Livestream!
Nieuwsbrief


Nieuws & facts

Verrassing valt in de smaak

Meer dan 950 vrijwilligers van de Triathlon Holten zouden normaal gesproken deze week volop bezig zijn met de laatste voorbereidingen voor het evenement. Op vrijdag, zaterdag en zondag zouden zij weer massaal op de been zijn om alles in goede banen te leiden en deelnemers en bezoekers een fantastisch evenement te laten beleven. Dit jaar is alles anders. De Triathlon Holten en alle reuring eromheen worden enorm gemist. Tegelijkertijd leeft het evenement volop, onder meer door de tompouces-actie.

Als blijk van waardering voor het feit dat vrijwilligers jaar in jaar uit klaar staan is door de organisatie een Tompouces-actie op touw gezet. Op donderdag, vrijdag of zaterdag kunnen alle vrijwilligers met hun tegoedbon vier gratis tompouces afhalen bij Echte Bakker Nijkamp. Zo proeven we met z’n allen toch nog een beetje van de Triathlon Holten dit weekend.

Vanaf de vroege donderdagochtend liep het meteen storm. Met een vrolijke glimlach worden de gebakjes door de dames bij Nijkamp uitgedeeld en met een even grote lach worden ze door vrijwilligers in ontvangst genomen.

We spraken onder het genot van een triathlon-tompouce met eigenaresse Ingrid Nijkamp en vrijwilligster Martine Pinkert, blokhoofd van de wisselzone fietsen-lopen.


Mooie wisselwerking tussen Nijkamp en Triathlon Holten

Ingrid Nijkamp is al 40 jaar werkzaam in de zaak die zij samen met echtgenoot Martin runt. Al die jaren heeft ze de Triathlon Holten heel bewust meegemaakt. Ze legt uit: “Wij dragen de Triathlon Holten een heel warm hart toe. Persoonlijk en als middenstander. Daarom zijn we ook al lange tijd als sponsor bij het evenement betrokken. We zien het eigenlijk als één groot familiefeest voor heel Holten.”

De wisselwerking tussen de triathlon-organisatie en Echte Bakker Nijkamp is bijzonder. “We verzorgen duizenden broodjes die de vrijwilligers en beveiligers tijdens het evenement meekrijgen, leveren een bijdrage aan de lunch en het ijs in de VIP-tent en verzorgen bijvoorbeeld het fruit voor atleten na de finish. En onze naam wordt natuurlijk veelvuldig gepromoot tijdens en rondom het evenement.”

Volgens Ingrid geldt het ‘ons-kent-ons’ principe ook heel sterk in de mooie samenwerking: “Als het nodig is verrichten we hand en spandiensten voor elkaar. Ik weet nog goed dat hier twee jaar geleden - na de verbouwing van onze lunchroom - drie grote zware tafels naar binnen moesten worden gebracht. Die waren niet te tillen. De mannen van de ‘hekkensleppers’ boden spontaan hun hulp aan. Die kwamen vrolijk aan hebben met elkaar tussendoor de tafels op hun plek gezet. Dat is prachtig en heel gezellig.”

 

Spirit behouden richting volgend jaar

Wat volgens Ingrid bijzonder is aan de Triathlon Holten is onder meer dat de organisatie door al die jaren heen zo standvastig is en dat er altijd zoveel draagkracht is. “Dat vind ik heel knap. Ook als je kijkt naar alle vrijwilligers. Je zou denken dat dat wel een keer minder wordt, maar dat is niet het geval. Telkens staan er ook weer nieuwe mensen op die het evenement een warm hart toedragen. Het is knap dat dit zo is neergezet en ook wordt vastgehouden. En hopelijk blijft dat ook zo. Het zou mooi zijn als men, ondanks dat het dit jaar vanwege corona is afgelast, die spirit behoudt richting volgend jaar.”

 

Gezonde stress en gezelligheid in triathlon-week

De week van de triathlon is voor Nijkamp ieder jaar bijzonder. “Het is elk jaar stressen, maar wel gezonde stress en veel gezelligheid. Het brengt heel veel met zich mee. Onze activiteiten voor de organisatie, internationale atleten die in de bakkerij hun koolhydraten komen verzamelen en veel bezoekers en deelnemers op het terras. Ondanks dat het weekend zelf en de week voorafgaand voor ons zeker geen piek in de omzet oplevert en bijvoorbeeld het hele bakkerijschema moet worden omgegooit, ben ik er van overtuigd dat de Triathlon Holten heel goed is voor het dorp en haar middenstanders. Het zet ons op de kaart. We maken ons kenbaar. Mensen komen terug en daar hebben we met z’n allen wat aan.”

“Het weekend zelf is voor ons hele team heel gezellig. Veel collega’s doen zelf mee. Op het terras ontvangen we een gemeleerd gezelschap aan gasten. En bijvoorbeeld het straattheater dat afgelopen jaar plaatsvond was een fantastische toevoeging.”

 

Ruim 4000 tompouces voor vrijwilligers

Ingrid en het team hebben er veel zin in om deze 3 dagen ruim 4000 triathlon-tompouces ambachtelijk te maken en uitreiken aan de vele vrijwilligers. Het is een enorme operatie, zowel in de winkel als de bakkerij. Temeer omdat dit weekend ook Vaderdag wordt gevierd. Maar volgens Ingrid is dat het waard: “We horen nu al dat men het heel erg waardeert. Alleen het feit al dat ze een mooie kaart hebben ontvangen die hen een hart onder de riem steekt is een belangrijk gebaar. En daarnaast natuurlijk de smaakvolle verrassing zelf. Dat motiveert om de spirit erin te houden voor volgend jaar. En zonder vrijwilligers is een organisatie als die van de Triathlon Holten nergens. Dus we zijn heel blij dat we hier op deze manier aan kunnen bijdragen.”

 

Triathlon-virus in huize Pinkert

Op donderdagochtend loopt het al storm en zijn binnen korte tijd de eerste paar honderd tompouces uitgedeeld aan vrijwilligers. Eén van hen is Martine Pinkert. Ongeveer 14 jaar geleden kwam zij als Apeldoornse in Holten wonen bij haar echtgenoot Wilco, die van origine Holtenaar is. Hij was als vrijwilliger al betrokken bij de triathlon en zodoende werd Martine direct met het ‘triathlon-virus’ besmet.

“Ik ben ook begonnen bij het wisselpunt. Dat behoorde qua organisatie toen nog bij het fietsparcours. Op een gegeven moment werd dat gesplitst omdat het een te groot onderdeel werd. Hans Heijda heeft toen de rol als blokhoofd van de wisselzone opgepakt. Later heb ik dat samen met mijn vriendin en maatje Brenda van hem overgenomen. Dat virus is er toen ingekomen en dat blijft gewoon.” Lachend voegt ze daaraan toe: “Het klinkt misschien wat raar in corona-tijd, maar als je eenmaal met het triathlon-virus besmet raakt, raak je het niet meer kwijt. Ook de kinderen van zowel ons als Brenda zijn inmiddels al actief betrokken bij de triathlon en zelfs op het werk heb ik collega’s ermee besmet.”

 

Samen klaar staan voor de triathlon wordt dit jaar gemist

Met een groep van zo’n 50 enthousiaste mensen organiseren Martine en Brenda alles wat er komt kijken bij de zone waar deelnemers wisselen van het fietsonderdeel naar het hardlopen. Een enorme klus. In de week voorafgaand aan de triathlon nemen zij beide vrij van werk en staan veel uren overdag en ’s avonds in het teken van de triathlon. “Dat is hard werken maar vooral ook heel erg leuk. Iedereen staat voor elkaar klaar. Iedereen is trots en heeft plezier. We maken het gezellig met elkaar, bijvoorbeeld door met iets lekkers rond te gaan. Veel andere vrijwilligers en ook atleten komen een praatje maken en kijken hoe de wisselzone dat jaar opgezet is. En dat is iets dat men dit jaar heel erg mist, dat horen we van iedereen.”

Niet alleen tijdens de week van de triathlon zijn Martine en Brenda actief. Door het jaar heen besteden ze samen veel tijd aan de organisatie. “Wanneer we als vriendinnen bij elkaar zijn wordt er vaak meteen wat geregeld voor de wisselzone“, geeft Martine aan. “Het is leuk om dit samen te doen. We voelen elkaar goed aan. En het werkt perfect om tijdens de drukte van het triathlonweekend even met elkaar te kunnen sparren als dat nodig is. En we blijven scherp op elkaar. Zo attenderen we elkaar erop om bijvoorbeeld tijdens de warme edities genoeg te blijven drinken en ook rust te nemen als dat nodig is. Dat moeten we komend weekend helaas missen. Deze week is zo heel kaal. Om toch op zaterdag samen te zijn hebben we afgesproken ‘s avonds met beide gezinnen te gaan barbecueën. Normaal gesproken nemen we dan op het plein met een heel voldaan gevoel een borrel met elkaar op de goede afloop.”

 

Positieve stemming mede door tompouces

Binnen de hele wisselzone-groep was de teleurstelling van de afgelasting groot. “We kregen veel berichtjes van vrijwilligers die het een goede keuze, maar natuurlijk ook heel erg jammer vinden. Tegelijkertijd is de stemming heel positief. De tompouces-actie wordt enorm gewaardeerd. Mensen zetten alweer de schouders eronder voor volgend jaar en geven aan dat ze er volgend jaar weer bij zijn. Dus dat is heel fijn om te merken.”  

Martine merkt dat de tompouces-actie ook saamhorigheid teweeg brengt. “Mijn vader, die ook als vrijwilliger helpt, komt bijvoorbeeld even uit Apeldoorn om ze op te halen en doet dan meteen een bak koffie. Foto’s van de tompouces worden al met elkaar gedeeld.  Zo merk je dat men hierdoor toch even weer de contacten heeft en aanhaalt. Brenda en ik hebben er ook zelf nog even een kaartje bij gedaan om de mensen te bedanken met een leuke tekst of boodschap. Want we missen iedereen en de energie van het weekend toch echt en kijken nu al weer enorm uit naar volgend jaar!”

Ten Berge, Smale, Pekkeriet en Bosman kronen zich tijdens 36ste Triathlon Holten tot Holtens kampioen

Glenn ten Berge, Lieke Smale, Stefan Pekkeriet en Marieke Bosman mogen zich een jaar lang de snelste Holtenaar noemen. Tijdens de 36ste editie van de Triathlon Holten grepen de tri..

lees verder

Spanjaard Baxter Cabrera wint bij elite mannen, Fran├žaise is tijdens 36ste Triathlon Holten de snelste vrouw

De 36ste editie van de Triathlon Holten leverde zaterdag een Spaanse en Franse zege op. In de strijd om de Europe Triathlon Premium Cup kwam de Spanjaard Sergio Baxter Cabrera bij ..

lees verder

Vivera Run met prachtig zonnig weer

Na ruim drie jaar van afwezigheid kan de Vivera Run eindelijk haar vijfjarige jubileum vieren. Ruim 300 deelnemers staan om 10.20 uur klaar op de Dorpsstraat voor de start. De deel..

lees verder

Holten krijgt Nederlandse winnares bij de junioren, Portugees is in Holten de snelste man

De Europe Triathlon Junior Cup women leverde vrijdagavond een Nederlandse zege op. Tijdens de 36ste editie kwam Luna de Bruin als eerste vrouw over de finish. Bij de mannen mocht d..

lees verder

Jeugd sprint naar de finish tijdens de Triathlon Holten

Bij aankomst op het zwembad is er een gezonde spanning af te lezen op de gezichten van de jonge deelnemers. Een begeleider legt kort en duidelijk uit wat de bedoeling is, waarna de..

lees verder

Van recordhouders tot ruim 900 vrijwilligers: dit is de Triathlon Holten in cijfers

Tijdens de Triathlon Holten zijn cijfers belangrijk. Wat is je eindtijd? En als hoeveelste ben je uiteindelijk geëindigd? De Holtens triathlon levert elke editie een grote ver..

lees verder
wij zijn trots op onze sponsors en partners