Livestream!
Live uitslagen!
Nieuwsbrief
Triathlon App


Nieuws & facts

Na het triathlonweekend klinkt de stem van speaker Wim van den Broek nooit meer door het centrum van Holten: ‘Het is mooi geweest’

Zijn gezicht zal misschien niet meteen een belletje doen gaan rinkelen, maar de stem van Wim van den Broek (57) klinkt menig Holtenaar ongetwijfeld bekend in de oren. Sinds 1991 fungeert de inwoner van het Brabantse Stampersgat als speaker bij de Triathlon Holten. Daaraan komt na 2 juli een einde. Van den Broek stopt als speaker. De Holtense triathlon is de laatste wedstrijd die hij van commentaar voorziet.

Na de Triathlon Holten stop je als speaker. Waarom?
Wim: “Allerlei factoren spelen daarin een rol. Corona is er daar één van. Daardoor ga je toch andere dingen doen in de weekenden, omdat er natuurlijk geen wedstrijden waren. Ik ben wat meer gaan fietsen en wat meer gaan bewegen. Dat schoot er toch altijd een beetje bij in. Dan ontdek je dat weekenden ook een andere invulling kunnen krijgen dan op zaterdag in de auto te stappen om twee dagen naar een wedstrijd te gaan. Ik doe dat ook allemaal naast een gewone baan. Ik ben journalist bij BN De Stem en dan moet je weleens in de weekenden werken. Je doet anderen ook weleens te kort. Zij hebben misschien wel iets te lang naar mijn pijpen moeten dansen en nu gaan we de rollen maar eens omdraaien.”

Je bent sinds 1991 actief als speaker bij de Triathlon Holten. Wat weet je nog van die eerste editie?
Wim: “In 1991 was het nog een kleine triathlon. Er werd nog niet in open water gezwommen. Dat was frappant want het deelnemersveld was gewoon hartstikke goed. De nationale top ging allemaal naar Holten. Dat had ook met de speciale ambiance te maken die er toen al was. Ik merkte wel meteen dat het ook leefde in het dorp.”

Je hebt bij meer dan 25 edities van de Triathlon Holten als speaker gefungeerd. Wat is uit al die jaren het hoogtepunt?
Wim: “Het EK in 2009. We hadden toen ook voor het eerst een groot scherm staan. Daardoor kon ik de wedstrijd in het centrum van Holten van A tot Z volgen. Dat was commentaar geven alsof je ook voor de televisie commentaar geeft. Ik zat helemaal in die cadans van de race. Javier Gomez en Nicola Spirig wonnen en dat waren toen al wereldtoppers. Alistair Brownlee werd toen tweede en hij werd later Olympisch kampioen. Dat was toen een podium van heb ik jou daar. Tijdens dat eerste EK ging alles zoals ik het wilde doen.”

De Triathlon Holten is voor jou de laatste triathlon als speaker. Kijk je uit naar 2 juli?
Wim: “Ja, enorm. Toen Anita Brinks voorstelde om mij een startserie te geven met atleten die ik nog graag wilde zien stond dat idee mij wel aan. ‘Laat ze maar inschrijven en dan zien we wel wat er op afkomt’, dacht ik toen. Er doen straks 140 atleten mee en ik heb uitgerekend dat ze samen goed zijn voor 298 nationale en internationale titels. Als de laatste deelnemer binnen is, dan pink ik wel even een traantje weg. Holten zal ik daarna wel blijven bezoeken, maar week in week uit op pad is straks wel voorbij. Ik ben bijna 40 jaar speaker geweest, het is mooi geweest.”


Leadzanger De Kast, Olympisch en Nederlands kampioen aanwezig bij afscheid Van den Broek
Om Wim van den Broek te bedanken voor zijn werk als speaker heeft de organisatie van de Triathlon Holten twee startseries naar hem vernoemd. Op zaterdag starten vrienden, naasten en bekenden uit de sportwereld in de ‘Wim van den Broek series’ om het afscheid van de speaker te vieren. Daarbij geven een aantal bekende namen acte de presente.

Jacob en Syb van der Ploeg zijn op zaterdag 2 juli van de partij in Holten. De broers zijn allebei fervent triatleet. Syb van der Ploeg is daarnaast bekend als frontman van de Friese band De Kast.

Ook Jetze Plat reist speciaal voor speaker Wim van den Broek af naar Holten. Plat is bekend als handbiker en paratriatleet. En niet zonder succes. Plat is meervoudig Wereld-, Europees en Nederlands kampioen en prolongeerde vorig jaar in Tokio zijn paralympische titel op de triathlon.

Pim van den Bos verschijnt eveneens aan de start in Holten. De geboren Amsterdammer kroonde zich in de jaren ’90 tweemaal tot Nederlands kampioen op de kwart triathlon. Rondde naast zijn carrière als triatleet ook een opleiding tot grafisch ontwerper af en ontwierp daarom het finishshirt voor deelnemers aan de ‘Wim van den Broek series’.

Inschrijving Triathlon Holten wordt heropend: extra startplekken voor de jeugd

Nog twee maanden en dan gaat de 38ste editie van de Triathlon Holten van start.

De startplekken voor de wedstrijd in het triatlondorp zijn gewild en voor verschillende onderdelen geldt inmiddels een wachtlijst. Voor jeugdige triatleten is er echter goe..

lees verder

Inschrijvingen recreanten ook dit jaar weer vol en clinics Triathlon Holten bijna van start

De recreanten deelnemerslijst voor Triathlon Holten 2024 is weer helemaal gevuld.

Meer dan 1000 sportievelingen hebben zich ingeschreven en daarmee zit de 1/8 en Olympische afstand helemaal vol. Wie toch nog een gokje wil wagen voor de deelname kan zich nog insc..

lees verder

Inschrijving Triathlon Holten 2024 start op 20 december

De inschrijving voor de 38ste editie van de Triathlon Holten opent op woensdag 20 december.

Triatleten kunnen zich op deze datum vanaf 06.00 uur inschrijven via www.triathlonholten.nl 
Holten staat kom..

lees verder

Triathlon Holten 2024 op 28 en 29 juni

Pak je agenda er maar vast bij. De datum voor de 38e editie van Triathlon Holten is bekend.

Op vrijdag 28 en zaterdag 29 juni wordt in het mooiste triatlondorp van Nederland onder andere weer de Europe Triathlon Premium Cup en de Europe Triathlon Junior Cup gehouden.
lees verder

Gevonden voorwerpen

Ben je iets kwijt geraakt tijdens de triatlon?

Op dinsdagavond 4 juli is het Triathlon kantoor in het Kulturhus in Holten open om gevonden voorwerpen op te halen. Dat kan tussen 19:00 en 21:00 uur.
Heb je een vraag? Mail ..

lees verder
wij zijn trots op onze sponsors en partners