Livestream!
Live uitslagen!
Nieuwsbrief
Triathlon App


Historie

In augustus 1985 organiseerden enkele Holtense verenigingen, op initiatief van badmeester Peter Corstanje, rond Recreatiebad Twenhaarsveld de eerste (mini)Triatlon in Holten. Dit nieuwe sportevenement was nog eenvoudig van opzet maar trok toch meteen ruim 150 deelnemers.

De volgende jaren bleef het evenement groeien zowel als organisatie alsook wat betreft niveau van de deelnemers. Reeds bij de 3e triatlon in 1987 werd, door de steeds toenemende deelname van Holtenaren, het nog altijd zeer succesvolle Holtens Kampioenschap ingesteld.

Een volgende mijlpaal werd bereikt bij de 5e triatlon in 1989: de verhuizing naar het dorpscentrum. Vooral voor het publiek was deze verandering een geweldige verbetering. Gekoppeld aan de grote belangstelling ontstond in de jaren daarna rond en in het centrum van het dorp de typische 'triatlonsfeer', één van aantrekkelijkste facetten van de Triathlon Holten. De ruimere opzet en ook de door het stichtingsbestuur gekozen strategie van "beheerste en beheersbare groei van de Triathlon Holten met behoud van de kwaliteit van de organisatie" leidde tot het opzetten van een gericht sponsorbeleid. Dit resulteerde eind 1989 in het verschijnen van de eerste presentatiegids.

Teneinde een aantal extra mogelijkheden aan sponsors en adverteerders te kunnen bieden, verscheen voor de 6e Triathlon Holten in juli 1990 de eerste huis-aan-huis krant. De laatste jaren verschijnt deze Triathlon Krant in een oplage van 55.000 exemplaren.

Een ander uitvloeisel van het geformuleerde sponsorbeleid was de inrichting van het zgn. genodigdenterras. Werd in 1991 nog begonnen met een eenvoudige ruimte waar we de gasten konden ontvangen, vanaf 2004 heeft zich dit ontwikkeld tot een compleet, middagvullend genodigdenprogramma voor sponsors en relaties. Een uitvloeisel van het sponsorbeleid was de oprichting van een business-club t.w de 'Vrienden van de Triathlon Holten'. De sportieve erkenning bleek ook uit het feit dat wij van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) de organisatie van het Open Nederlands Kampioenschap Olympic Distance voor de jaren 1999, 2000 en 2001 kregen toegewezen.

Een ander aspect dat steeds meer werd uitgewerkt, zijn de omlijstende activiteiten. Na een aarzelende start zijn ze inmiddels niet meer weg te denken. De Triathlon Holten begint op vrijdagavond met een uitgebreid jeugdprogramma voor recreanten en aspirant-profs. Later op de avond is er live-muziek en een spetterende Laser-show. Op zaterdag zijn in de McDonalds-kinderstraat diverse activiteiten waarmee de kleine bezoekers zich volop kunnen vermaken. Daarnaast vindt de toeschouwer in het dorpscentrum een grote Sport- en Promotie-markt.

Het sportieve gedeelte
Dat het sportieve deel altijd de boventoon zal blijven voeren mag duidelijk zijn. Ons credo luidt tenslotte niet voor niets: "De atleet hoeft alleen maar zijn prestatie te leveren, onze organisatie zorgt voor de rest." Dat wij in deze opzet slagen blijkt uit het feit dat parallel aan de groei van de organisatie ook de kwaliteit van het deelnemersveld sterk omhoog ging. Onze winnaars van de afgelopen jaren zijn, zowel bij de dames als bij de heren, van internationale allure. Elders op de site vindt u de Erelijst van de winnaars vanaf 1985. Al gedurende vele jaren zijn wij verzekerd van de deelname van alle nationale top-triatleten. De beste Nederlandse triatleten van de laatste jaren (Wieke Hoogzaad bij de dames en Eric van der Linden bij de heren) konden wij de afgelopen jaren reeds als winnaar huldigen. Ook internationale toppers als tweevoudig Europees kampioene Kathleen Smet en Mieke Suys beiden uit Belgie en de (toen nog) Australische Tracy Looze-Hargreaves konden de Triathlon Holten op hun palmares bijschrijven.

Bij de heren stonden onder andere de oud-wereldkampioenen Dimtry Gaag uit Kazakstan (winnaar 2003) en de Australiër Peter Robertson (winnaar 1998) op het erepodium. Ook oud-Europees kampioen Martin Krnavek wist (in 1999) de Triathlon Holten op zijn naam te schrijven.

Met ingang van 2002 is de Triathlon Holten opgenomen in het Points Races Circuit van de International Triathlon Union (ITU). Dat leidde ertoe dat in de 18e Triathlon Holten meer dan 45 buitenlanders (12 nationaliteiten) van start gingen. Het feit dat 4 van de 6 podiumplaatsen bezet werden door een buitenlandse deelnemer geeft aan dat ook de kwaliteit van deze deelnemers hoog was. Ook in 2007 zette deze trend zich voort. Met de Tjechische Lenka Zemanova bij de vrouwen en de Rus Igor Sysoev bij de mannen hadden we opnieuw twee winnaars die passen op de erelijst. De sterke buitenlanders overvleugelen inmiddels de Nederlandse deelnemers; met een 5e plaats bij de heren was Youri Severin de beste Nederlander. Als voorlopig hoogtepunt mag Holten in 2009 van 2 tot 5 juli het Europese Kampioenschap op de Olympische afstand organiseren. De (mini)Triatlon van 1985 heeft zich, dankzij de inzet van zeer velen, ontwikkeld tot een Europese top-wedstrijd.

Kwantitatief is er ook al sprake van een ongekende groei. Ieder jaar zijn begin januari alle recreatieve startseries reeds meer dan volgeboekt. En dat ondanks het feit dat in 2002 nog extra mogelijkheden gecreëerd werden om meer inschrijvers te laten starten. Niet alleen in het dorp zelf (meer dan 300 deelnemers uit Holten) maar in heel Nederland blijkt de Triathlon Holten enorm gewild. De opname, in 2001, van de Holterberg in het fietsparcours is hier mede debet aan. Al met al is de International Triathlon Holten niet alleen een Europese top-wedstrijd maar ook één van de grootste triatlons van Nederland.

De Triathlon Holten wordt bij atleten en publiek ervaren als een sportfeest in plaats van enkel en alleen een sportwedstrijd. Dat daarna op de Kalfstermansweide, het 'hart' van de Triathlon, een groot Afsluitingsfeest losbarst zal niemand verwonderen. Het is de laatste jaren lang onrustig in het dorp op de dag van de International Triathlon Holten.

In 2009 vierde de stichting haar 25 jarig bestaan. Dit werd gedaan door de organisatie van het Europees kampioenschap, 4 dagen feest waren het gevolg. In 2010 werd de volgende stap gezet met de organisatie van een wereldbeker.

wij zijn trots op onze sponsors en partners